Kutluğ Ataman: Kraliyet ödül verdi, konsolosluk vize vermedi

Yönetmen ve çağdaş sanatçı Kutluğ Ataman, sosyal medya hesabından Hollanda Kraliyeti’nden Onur Ödülü aldığını duyurdu. Ataman, Hollanda’ya gitmesi gerektiğini ancak Hollanda Büyükelçiliği’nin vize vermediğini açıkladı.

Ataman, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

“Hollanda kraliyetinden ‘Avrupa kültürüne vermiş olduğum katkılardan’ dolayı ödül aldım (ne katkısı sormayın, sadece sanatçıyım). Hollanda’ya gitmek gerekti. Vize vermediler. Bu vesileyle Avrupa kültürüne dışarıdan katkı veriyor olduğumu idrak ettim.”

KUTLUĞ ATAMAN KİMDİR?

Kutluğ Ataman, 1961 yılında doğdu. 1988’de Amerika’da Los Angeles, Kaliforniya Üniversitesi (UCLA)’de sinema yüksek lisansını tamamladı.

Kutluğ Ataman’ın 1994 yılı yapımlı ilk filmi “Karanlık Sular”, Montreal’den Şangay’a birçok festivale davet edildi. Filmin Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde SİYAD’dan En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Senaryo ödüllerinin yanı sıra Uluslararası Ankara Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü de bulunuyor.

Ataman’ın ikinci uzun metraj filmi “Lola+Bilidikid” (1998) 49. Uluslararası Berlin Film Festivali’nin Panorama bölümünün açılışını yaptı. Film, New York’un The New Festivali’nde En İyi Film Ödülü ve Berlin Film Festivali’nde de Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. Üçüncü filmi “İki Genç Kız” (2005), hem Ankara hem de Antalya Film Festivalleri’nde En İyi Yönetmen ve En İyi Film, Hindistan’daki Asian Film Festivali’nde de En İyi Film Ödülü’nü kazandı.

2009 yılı yapımlı “Aya Seyahat”, 2009 Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin “Resmi Seçki” bölümünde gösterildi. Film ayrıca, 31. Moskova Film Festivali’nde “Perspektifler” bölümüne seçildi. Son filmi “Kuzu”, 2014 64. Berlin Uluslararası Film Festivali, “Uluslararası Sanat ve Deneme Sineması Konfederasyonu (CICAE) Özel Ödülü”nü aldı.

Sanat eserleri

Ataman, sanat dünyasına 1997 yılında 5. Uluslararası İstanbul Bienali’nde sunduğu “kutluğ ataman’ın semiha b. unplugged” adlı opera divası Semiha Berksoy ile ilgili uzun metraj belgeseliyle adım attı. Ataman sonra “Peruk Takan Kadınlar” adlı çalışmasını sunduğu 48. Venedik Bienali’ne davet edildi. Kassel, Almanya’daki saygın Documenta 11 sergisinde Ataman Veronica Read’in “4 Mevsimi” adlı çalışmasını sundu. Bu çalışma aynı zamanda Tate İngiltere’nin Tate Trienali 2003 Çağdaş İngiliz Sanatı sergisinin “Days Like These” bölümünde yer aldı. 2004’te Oniki ile Turner Ödülü’nün finalistleri arasına girdi. Aynı yıl, 40-kanallı enstalasyonu Küba ile saygın Carnegie Ödülü’nü kazandı.

Filmleri ve sanat eserleri dünya çapında gösterilen sanatçı, İstanbul, Londra ve Erzincan’da yaşamını sürdürüyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir